Star Wars-musik på orgel

Spelmusik framförs numer i både konserthallar och på dansgolv, av symfoniorkestrar och hårdrocksband. Och så finns det en och annan som spelar Super Mario Bros på kyrkorgel. Ulla Olsson till exempel.

Frida Jönsson på Rim & Reson Media hörde av sig för att tipsa om ett par framträdanden av Ulla Olsson, orgelspelare, som släpper EP med Star Wars-tema i november.

– Ulla framför musik från bland annat Zelda och Castlevania, och med accessoarer som tyllkjolar och spetsvantar sticker hon verkligen ut i organist-branschen!

Och det får vi väl hålla med om; det är inte någon stram kantor i mörk, diskret kostym som lirar Super Mario Galaxy i den här videon direkt. Kolla bara:

Ulla Olsson kommer att spela under Midnattsloppet i Göteborg den 26 augusti, och redan i morgon, 18 augusti, kan du höra henne spela Star Wars-musik på kyrkorgel i S:t Petri kyrka i Malmö.

Oklart om det blir någon tv-spelsmusik, men det går alltid att koppla till den uppsjö med Star Wars-spel som finns, inte sant?

Ulla Olsson. Foto: Andreas Paulsson.
Ulla Olsson, klädd som generalen med det passande namnet Organa (mer känd som prinsessan Leia), vid orgeln. Foto: Andreas Paulsson.

E-sporten som livräddare

Radiotips! I programmet Barnaministeriet Dokumentär berättar Emmie från Female Legends om att växa upp med en missbrukande förälder och hur e-sporten och lagkamraterna blev hennes räddning. Värt att lyssna på, eller kanske tipsa om till den som fortfarande tror att datorspel enbart är en asocial enpersonssyssla.

Female Legends är ett community för tjejer som e-sportar (främst League of Legends, CS:GO och Overwatch). De jobbar för att tjejer ska bli en självklar del av e-sporten och för en jämställd proffsscen. De streamar på Twitch onsdagar och söndagar, samt har en Facebook-grupp.

E-sportens Code of Conduct

Projektet Respect All, Compete startades av Sverok för nästan tre år sedan, med syftet att få en mer välkomnande kultur och attityd i e-sportvärlden. Bland annat har de arrangerat e-sportläger och hållit utbildningar.

Tillsammans med ett gäng e-sportorganisationer har projektet också satt ihop en Code of Conduct, alltså en uppförandekod, för e-sportare och e-sportsarrangörer.

För dig som är förälder till en eller flera hängivna e-sportare finns också läsning! Föräldrar och e-sport hjälper dig att få bättre förståelse för e-sportens värld.

Projektet avslutas i år, men arbetet lever vidare! E-sportvärlden har en bit kvar, men har också alla förutsättningar att bli en plats där alla sorters människor känner sig hemma och välkomna.

Game on!

Respect all, compete - e-sport för alla

Gamer eller inte gamer?

Sajten Gamergodis heter som den gör för att syftet är att tipsa gamers om spelgodis i vardagen – prylar, kläder, konst, musik, events och så vidare med koppling till digitala spel. Och vem är då gamer? Frågan är urgammal, och svaret beror på vem du frågar. Till Gamergodis är dock alla välkomna, både de som kallar sig  gamers och de som inte gör det. Det räcker liksom med att gilla spel och sånt som har spelkoppling.

Svenska Dagbladet skrev nyligen om den stora förvirringen som uppstår när spelbranschen måste förhålla sig till spelare som inte kallar sig gamers men ändå spelar, och de som spelar annorlunda än den traditionella målgruppen. Läs artikeln här (fler artiklar på ämnet finns längst ner på den sidan).

Tills nästa gång,

Game on!

WoWScrnShot_031416_090939
Strunt i dumma normer, alla gamers har olika former! (Fritt travesterat från vinjetten till Svt:s Dinosaurietåg)

E-sport på Dustin Expo och dataspelsmode

Årets Dustin Expo har en hel hall tillägnad gaming i år. Bland annat finns Tommy ”Potti” Ingemarsson, en av grundarna till Ninjas in Pyjamas, på plats, och du som besökare har möjlighet att utmana e-sportaren Zainab ”zAAz” Türkie.

Tidigare i år skrev Dagens Nyheter om nya klädmärket DRKN som gör kläder med tydlig inspiration från spelens värld. Läs om deras syn på ”rånarluvor” i artikeln.

Mjukstart

Efter ett årslångt uppehåll börjar Gamergodis så sakteliga vakna upp igen. I inkorgen fanns ett trevligt mail från gänget bakom Allt om Playstation, och efter en titt på sajten kan jag bara konstatera att den är både lättöverskådlig och innehållsrik. Värt ett besök för PS-älskaren!

Tekniska Museet i Stockholm arrangerar Inspirationskväll för lärare den 2 september. Temat är barn och ungas internetvanor, och kostar inget så länge du faktiskt dyker upp. På Tekniska är det också hög tid att besöka utställningen Digital Revolution, som nu är inne på sista veckan.

Den 3 september bjuder Spelkultur för alla in till temakväll om Maskulinitetens Fängelse på Göteborgs Stadsbibliotek. Klicka på länken för att läsa mer.

Välkomna tillbaka till Gamergodis!

Självporträtt av blood elf från onlinespelet World of Warcraft

Ofrivillig paus

Den uppmärksamma har kanske noterat att det varit tyst från Gamergodis ett tag, och det är möjligt att det fortsätter vara tyst ett tag till. Så kan det vara när man driver en sajt ensam och livet tar andra vändningar än man planerat för. Men fortsätt gärna titta in då och då – sidan lever alltjämt vidare och förr eller senare blir det fart här igen!

Intervju: Kim ”Drayich” Larsson, e-sportkommentator

Kim "Drayich" Larsson

E-sporten i Sverige växer och blir alltmer bekant även för dem som inte själva spelar. Turneringar och mästerskap streamas oftast via internet, men några tv-kanaler har valt att satsa på riktiga tv-sändningar. Då krävs proffsiga kommentatorer, och Kim ”Drayich*” Larsson från Falun var en av två som för ett par veckor sedan åkte till Seattle, USA, för att kommentera den internationella Dota 2**-tävlingen The International för svenska TV6.

– Jag har spelat Dota i tio år, och på hög nivå i tre-fyra. När karriären tog slut var jag sugen på att hitta en väg in igen, och då hade jag sådan tur att jag blev kontaktad av TV6 som ville se om det funkade att sända e-sport på svenska.

Kim Larsson har alltså spelat länge, och spelandet har betytt väldigt mycket för honom. Det har varit ett sätt att koppla av och överleva hårda perioder i livet, och i och med tävlingsspelandet har det också inneburit att få besöka platser och träffa människor han annars aldrig skulle ha gjort. Sporten har också gett övning i disciplin – sköter man inte sömn och träning kommer man heller inte att vinna några turneringar.

De flesta svenska e-sportkommentatorer har liksom Kim själva spelat på hög nivå innan, medan det utomlands finns några stycken som i första hand har en bakgrund som just kommentatorer. E-sport brukar också kommenteras på engelska, men TV6 har valt att satsa på svenska i sina sändningar – en chansning som inte varit helt lätt att genomföra.

– Ingen visste om det skulle gå hem, ingen har ju snackat om Dota på svenska förut. Det blir ett helt annat språkbruk, det saknas ord, det blir konstiga missförstånd när man översätter till svenska – både snuskigt och konstigt. Man måste hitta andra sätt att prata på. Vissa ord får vara branschspråk, och i Sverige har vi så mycket låneord att allt inte behöver översättas. Ibland har vi skämtat om vad saker och ting heter på svenska och då har det blivit ett ord som man använder. En gång skrek jag ”nu kastar han båten!” när någon använde en förmåga som heter ghost ship. Många skrattade åt det först men nu säger alla så.

Att kommentera på svenska i traditionell tv tror Kim Larsson betyder mycket för e-sporten i Sverige. I fjol vann ett svenskt lag The International vilket ledde till mer uppmärksammande av sporten. Då har man också möjlighet att visa att det är skillnad på att spela datorspel i allmänhet och att ägna sig åt e-sport. Dessutom tycker Kim sig se att om e-sport visas i tv så anser folk i allmänhet att det är på riktigt och okej att hålla på med – de ser att det faktiskt är en tävlingsgren som ställer krav på spelarna.

Däremot tycker han att det är svårt att säga vilken som är den enskilt största bidragande orsaken till e-sportens uppgång.

– Det sitter ihop allting. Sponsorer får man när det finns ett innehåll att visa upp. Streamingtjänsterna blir större hela tiden, och när tv och liknande blir intresserade så blir sponsorerna mer intresserade. Det går hand i hand.

Bild från turneringshallen med spelarbås och publik, från The International 2012

The International 2012 Foto: DarthBotto/Wikimedia Commons

Sverige ligger ganska långt fram på e-sportsområdet, berättar Kim, som också nämner att Sverige brukar kallas Lilla Kina i dessa sammanhang. Det finns en förståelse för e-sport som fenomen, delvis tack vare Dreamhack, en av världens största och äldsta datorspelsfestivaler och LAN. Sverige kommer också vara ett av de få länder som sänder tv från The International, i övrigt är det streaming som gäller.

– När man sänder tv räcker det inte med att ha bara de här entusiasterna som spelar dygnet runt, utan man måste locka vanligt folk också. Det är något vi byggt upp det senaste året, att de som inte spelar själva tittar. Så är det ju med fotboll och hockey.

Sedan tillägger Kim att Dota egentligen är världens sämsta spel om man vill få oinsatta att titta, eftersom det finns över hundra spelbara karaktärer och vapen och liknande för dessa att använda. Kombinationerna blir oändliga och det kan vara svårt att hänga med i.

– Men man behöver inte förstå allting för att tycka att det är kul. Är kommentatorerna glada så smittar de av sig.

Kim ser också rollen som kommentator som mer än just att vara en bra kommentator.

– Man blir en representant för e-sporten. Man får vara extra noga med vilka budskap man sänder ut. Spelvärlden är väldigt mans- och pojkdominerad och fortfarande väldigt omogen. Där måste man stå för grundläggande värderingar eftersom alla ska få vara med. Ser man på gaming globalt så har man fortfarande ett språkbruk som gör att om du inte är heterosexuell kille så blir det svårt för dig att tycka att det är kul. Det är svårt men jag tycker att det är viktigt.

Kim tycker att det ser bättre ut i Sverige på den här punkten även om det inte är något att skryta om. Argumenten att den hårda jargongen hör till sporten slår han ifrån sig.

– Det hör absolut inte till, att man ska vara exkluderande. Om det hörde till så skulle jag inte vara med mera. Jag skulle vilja påstå att den den som beter sig så dessutom har svårt att komma in i själva sporten. På högre nivåer måste spelarna kunna socialisera på fler sätt än vid datorn.

För att få in fler kvinnliga spelare i den mansdominerade sporten har det på flera håll arrangerats särskilda turneringar för kvinnliga spelare. Häromåret arrangerades världsmästerskap i Starcraft 2 där svenska toppspelaren Madeleine ”Maddelisk” Leander tog hem segern.

– Jag tror inte att det är en lösning, säger Kim, men absolut ett sätt att komma närmare en lösning. Jag tror att tjejer och killar är lika bra, men man kanske behöver jobba så här ett tag för att få med tjejer.

En del tror att det bara leder till mer könssegregering att göra på det här sättet, men det håller inte Kim med om.

– Det kan inte bli större segregation än vad det är nu. Man måste tänka att alla ligor nu är kill-ligor där tjejer kan få vara med ibland. Tjejerna kommer sakta men säkert in – så mycket tjejer som jag har spelat med nu har jag aldrig haft i mitt liv, och det tror jag beror på att det faktiskt förändras. Det tycker jag är kul.

Av: Maria Myhr

 

*Dota/Dota 2 – realtidsstrategispel.

** Namnet Drayich kommer från en karaktär i rollspelet Drakar och Demoner som Kim spelade som liten. ”Jag spelade ett svartfolk och tyckte att det lät som ett svartfolksnamn. Så det är helt påhittat.”

Ny Retrospelsfestival slår upp portarna i Malmö till hösten!

I höst blir det retrospelsfestival i Malmö, och så här skriver arrangörerna i ett pressmeddelande:

”Den 11 oktober 2014 är det premiär för ett helt nytt event i Malmö och arrangörerna hoppas locka en tusenhövdad publik. Det handlar om festival dedikerad till retro tv-och datorspel. Arrangemanget hålls på Stapelbädden i Västra Hamnen och kommer innehålla en marknad för köp och sälj, föreläsningar, filmvisning, cosplay, TV-spelsmusik, tävlingar och självklart ska man kunna prova på alltihopa också, konsoler och datorer står tillgängliga för besökarna.

Under snart 9 månader har projektgruppen bakom Retrospelsfestivalen planerat för evenemanget.

– Jag arbetar som eventkoordinator och brinner så klart för att skapa event, spelnörd är jag nog främst i andra hand, säger projektledare Jonas Lundh. Men jag fick ett tips av en kompis om ett event i Göteborg som heter Retrospelsmässan, ett evenemang som har varit vår största inspirationskälla.

Men det handlar inte om att kopiera deras koncept.

– Nej, det vill vi så klart inte göra och vi ser oss inte heller som någon konkurrent utan vi är bara ytterligare ett besöksmål för spelentusiaster, säger en annan medlem av projektgruppen, Joakim Olsson. Vi ligger ju på hösten, i Göteborg kör man på våren.

Av en slump förde vännen som tipsat Jonas Lundh om mässan honom samman med Joakim Olsson, en av bloggarna på spelbloggen Videospelsklubben och tillsammans började de spåna på ett koncept.

– Vi kom i kontakt med spelföreningen Mega här i Malmö och genom dom fick vi också kontakt med Andreas Halonen. Andreas driver Pixel K.a.f.e, en restaurang som nyligen haft nyöppning på Värnhem. Här kombineras mat och dryck med just TV-spel.

– Vad som är retro beror nog helt på vem du frågar och vilken generation man tillhör, men vi har valt att köra på från TV-spelens födsel på 70-talet fram till och med den första generationens Playstation, säger Jonas. Tanken är att evenemanget ska bli återkommande år för år. Om 10 år får vi väl skjuta på den gränsen men just nu tänker vi Amiga, Atari, Sega Mega Drive och Nintendo 8-bitar.

Lokalen är bokad, utställare är bokade och man håller på att sy ihop de sista detaljerna, inom ett par veckor räknar man med att kunna offentliggöra ett program med föreläsare och information om de olika aktiviteterna.”

Festivalens hemsida hittar du här, och de finns även på Facebook och Twitter.