Intervju: Kim ”Drayich” Larsson, e-sportkommentator

Kim "Drayich" Larsson

E-sporten i Sverige växer och blir alltmer bekant även för dem som inte själva spelar. Turneringar och mästerskap streamas oftast via internet, men några tv-kanaler har valt att satsa på riktiga tv-sändningar. Då krävs proffsiga kommentatorer, och Kim ”Drayich*” Larsson från Falun var en av två som för ett par veckor sedan åkte till Seattle, USA, för att kommentera den internationella Dota 2**-tävlingen The International för svenska TV6.

– Jag har spelat Dota i tio år, och på hög nivå i tre-fyra. När karriären tog slut var jag sugen på att hitta en väg in igen, och då hade jag sådan tur att jag blev kontaktad av TV6 som ville se om det funkade att sända e-sport på svenska.

Kim Larsson har alltså spelat länge, och spelandet har betytt väldigt mycket för honom. Det har varit ett sätt att koppla av och överleva hårda perioder i livet, och i och med tävlingsspelandet har det också inneburit att få besöka platser och träffa människor han annars aldrig skulle ha gjort. Sporten har också gett övning i disciplin – sköter man inte sömn och träning kommer man heller inte att vinna några turneringar.

De flesta svenska e-sportkommentatorer har liksom Kim själva spelat på hög nivå innan, medan det utomlands finns några stycken som i första hand har en bakgrund som just kommentatorer. E-sport brukar också kommenteras på engelska, men TV6 har valt att satsa på svenska i sina sändningar – en chansning som inte varit helt lätt att genomföra.

– Ingen visste om det skulle gå hem, ingen har ju snackat om Dota på svenska förut. Det blir ett helt annat språkbruk, det saknas ord, det blir konstiga missförstånd när man översätter till svenska – både snuskigt och konstigt. Man måste hitta andra sätt att prata på. Vissa ord får vara branschspråk, och i Sverige har vi så mycket låneord att allt inte behöver översättas. Ibland har vi skämtat om vad saker och ting heter på svenska och då har det blivit ett ord som man använder. En gång skrek jag ”nu kastar han båten!” när någon använde en förmåga som heter ghost ship. Många skrattade åt det först men nu säger alla så.

Att kommentera på svenska i traditionell tv tror Kim Larsson betyder mycket för e-sporten i Sverige. I fjol vann ett svenskt lag The International vilket ledde till mer uppmärksammande av sporten. Då har man också möjlighet att visa att det är skillnad på att spela datorspel i allmänhet och att ägna sig åt e-sport. Dessutom tycker Kim sig se att om e-sport visas i tv så anser folk i allmänhet att det är på riktigt och okej att hålla på med – de ser att det faktiskt är en tävlingsgren som ställer krav på spelarna.

Däremot tycker han att det är svårt att säga vilken som är den enskilt största bidragande orsaken till e-sportens uppgång.

– Det sitter ihop allting. Sponsorer får man när det finns ett innehåll att visa upp. Streamingtjänsterna blir större hela tiden, och när tv och liknande blir intresserade så blir sponsorerna mer intresserade. Det går hand i hand.

Bild från turneringshallen med spelarbås och publik, från The International 2012

The International 2012 Foto: DarthBotto/Wikimedia Commons

Sverige ligger ganska långt fram på e-sportsområdet, berättar Kim, som också nämner att Sverige brukar kallas Lilla Kina i dessa sammanhang. Det finns en förståelse för e-sport som fenomen, delvis tack vare Dreamhack, en av världens största och äldsta datorspelsfestivaler och LAN. Sverige kommer också vara ett av de få länder som sänder tv från The International, i övrigt är det streaming som gäller.

– När man sänder tv räcker det inte med att ha bara de här entusiasterna som spelar dygnet runt, utan man måste locka vanligt folk också. Det är något vi byggt upp det senaste året, att de som inte spelar själva tittar. Så är det ju med fotboll och hockey.

Sedan tillägger Kim att Dota egentligen är världens sämsta spel om man vill få oinsatta att titta, eftersom det finns över hundra spelbara karaktärer och vapen och liknande för dessa att använda. Kombinationerna blir oändliga och det kan vara svårt att hänga med i.

– Men man behöver inte förstå allting för att tycka att det är kul. Är kommentatorerna glada så smittar de av sig.

Kim ser också rollen som kommentator som mer än just att vara en bra kommentator.

– Man blir en representant för e-sporten. Man får vara extra noga med vilka budskap man sänder ut. Spelvärlden är väldigt mans- och pojkdominerad och fortfarande väldigt omogen. Där måste man stå för grundläggande värderingar eftersom alla ska få vara med. Ser man på gaming globalt så har man fortfarande ett språkbruk som gör att om du inte är heterosexuell kille så blir det svårt för dig att tycka att det är kul. Det är svårt men jag tycker att det är viktigt.

Kim tycker att det ser bättre ut i Sverige på den här punkten även om det inte är något att skryta om. Argumenten att den hårda jargongen hör till sporten slår han ifrån sig.

– Det hör absolut inte till, att man ska vara exkluderande. Om det hörde till så skulle jag inte vara med mera. Jag skulle vilja påstå att den den som beter sig så dessutom har svårt att komma in i själva sporten. På högre nivåer måste spelarna kunna socialisera på fler sätt än vid datorn.

För att få in fler kvinnliga spelare i den mansdominerade sporten har det på flera håll arrangerats särskilda turneringar för kvinnliga spelare. Häromåret arrangerades världsmästerskap i Starcraft 2 där svenska toppspelaren Madeleine ”Maddelisk” Leander tog hem segern.

– Jag tror inte att det är en lösning, säger Kim, men absolut ett sätt att komma närmare en lösning. Jag tror att tjejer och killar är lika bra, men man kanske behöver jobba så här ett tag för att få med tjejer.

En del tror att det bara leder till mer könssegregering att göra på det här sättet, men det håller inte Kim med om.

– Det kan inte bli större segregation än vad det är nu. Man måste tänka att alla ligor nu är kill-ligor där tjejer kan få vara med ibland. Tjejerna kommer sakta men säkert in – så mycket tjejer som jag har spelat med nu har jag aldrig haft i mitt liv, och det tror jag beror på att det faktiskt förändras. Det tycker jag är kul.

Av: Maria Myhr

 

*Dota/Dota 2 – realtidsstrategispel.

** Namnet Drayich kommer från en karaktär i rollspelet Drakar och Demoner som Kim spelade som liten. ”Jag spelade ett svartfolk och tyckte att det lät som ett svartfolksnamn. Så det är helt påhittat.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *